п'ятниця, 17.05.2024, 5:51:14

Вітаю Вас Гість | RSS

ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Міська рада [8]
Місто [24]
За межами міста [38]
Політика [8]
Кримінал [11]
Екологія [4]
Спорт [13]
Здоров'я [8]
Події [13]
Освіта [6]

Архів записів

Міні-чат
500

Випадкове фото

Наше опитування
У чиїй власності повинен бути районний кінотеатр?
Всього відповідей: 1055

Пошук

Погода в Радехові
Погода в Радехові

Головна » 2015 » червень » 30 » Дошкільні групи в селах – альтернатива є!
8:00:25
Дошкільні групи в селах – альтернатива є!

У 2012 році до відділу освіти Радехівської РДА завітав Павло Іванович Залужний, виконавчий директор громадської організації «Агенція розвитку Радехівщини», яка вже давно плідно працює на теренах нашого району. Він запропонував взяти участь в цікавому проекті «Створення альтернативних форм дошкільної освіти в сільських громадах», що реалізовувався за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Пропозиція була сприйнята дуже схвально, адже проблема охоплення дошкільною освітою в селах Радехівського району стояла дуже гостро. Ідею проекту також підтримала Радехівська районна рада . Тим більше, що за умовами проекту не вимагалося співфінансування з районного бюджету, в якому завжди катастрофічно не вистачає коштів.

Андрій Залужний, координатор проекту у Львівській області: «Ініціатором проекту стала команда благодійної організації «Центр освітніх ініціатив» (м. Львів) та її партнери – товариство «Едукатор» з Ломжі (Польща), «Агенція розвитку Радехівшини», «Волинський ресурсний центр» та «Центр громадських ініціатив» (Закарпаття). Метою проекту було сприяння сталому розвитку сільських громад шляхом створення альтернативних форм дошкільної освіти. Загалом проект реалізовувався у 8 районах: на Львівщині крім Радехівського, ще у Сокальському та Жидачівському; на Волині – у Горохівському та Турійському; на Рівненщині – у Дубенському та Рівненському; на Закарпатті – у Перечинському. В кожному районі спільно з відділами освіти було відібрано шість сіл, де була школа, але не було дитячого садочка. Всього до реалізації проекту було залучено 48 сіл. Загальна вартість проекту становила 316 871 євро, з яких 39 482 євро дофінансування з коштів Посольства Фінляндії в Україні.

У Радехівському районі, як і в інших районах проекту, була створена робоча група, що включала методистів відділу освіти Л.Кутенську, З.Дибайло, О.Яремчук, директорів навчальних закладів, що виявили ініціативу відкрити на базі шкіл дошкільні групи (ЗОШ І-ІІ ст. с. Середпільці, Поздимир, Куликів, Сушно, Радванці, Криве), депутатів місцевих рад та активістів громад. Учасники робочої групи взяли участь в чотирьох тематичних семінарах, які проводили експерти проекту. Також робочою групою були напрацьовані зміни до «Програми розвитку дошкільної освіти Радехівського району на 2013-2017 роки», які мають бути розглянуті на XL сесії VI скликання Радехівської районної ради.

Проект реалізовувався поетапно, протягом 33 місяців (2012-2015 рр.), і включав в себе різні напрямки роботи. Зокрема: - передача польського досвіду зі створення локальних партнерств задля розвитку сільських територій та альтернативної дошкільної освіти (за участю робочої групи був проведений тижневий семінар в Польщі); - підвищення професійного рівня вихователів, що мали працювати в новостворених дошкільних групах (два семінари проводились польською та українською сторонами в м. Львові); - проведення поточних ремонтів в приміщеннях, де мала працювати короткотермінова група в шести школах району; - придбання повних комплектів меблів та обладнання для облаштування дошкільних груп (килими, столи, стільці, меблеві стінки, іграшки, лялькові театри, приладдя для малювання та поробок та ін.). Загальна вартість інвестицій в шість шкіл району становила біля 300 тис. гривень.

У Радехівському районі проект набув подальшого розвитку, адже вищеназвані школи в другому півріччі 2013 року відділом освіти за активної підтримки директорів шкіл, педколективів, батьківських громад були реорганізовані в навчально-виховні комплекси «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ»: Середпільцівський НВК (директор Л.Репетило), Поздимирський НВК (Л.Горбай), Куликівський НВК (М.Цюрись), Сушнівський НВК (Л.Луцик), Радванцівький НВК (М.Ваврик) та Кривецький НВК (Г.Романюк). Запрацювали у трьох НВК групи з короткотривалим перебуванням, у двох НВК з повним (10,5 год.,) та в одному НВК з 9-ти годинним перебуванням. Відділом освіти були придбані ліжечка, батьківські комітети шкіл допомогли з м’яким інвентарем та роботами.

В  2014 році групи  дітей дошкільного віку, зорганізовані в рамках  проекту, офіційно запрацювали в шести відремонтованих та обладнаних всім необхідним приміщеннях. Загалом додатково отримали змогу здобувати освіту ще 125 дошкільнят нашого району. Варто зауважити, що завдяки відкриттю цих груп було створено нові робочі місця, що є надзвичайно важливим для соціального розвитку сіл. Протягом вересня-грудня 2014 року вихователі, які працювали в новоутворених групах, отримували заробітну плату з коштів проекту.

Ось думки про роботу дошкільних груп директорів НВК району, які брали участь в проекті.

Марія Степанівна Ваврик, директор Радванцівського НВК: «У школі вперше в селі було відкрито дошкільну групу. Діти мають можливість гратись, навчатися, повноцінно готуватися до шкільного життя у чудовій кімнаті, яка обладнана гарними меблями, є килим, іграшки, роздатковий матеріал, у кімнаті зроблено ремонт. Вихователь, що працює з дітьми, отримав методичну допомогу. Директор школи, вчителі, особливо батьки щиро дякують за це всім, хто долучився до такої безцінної для нас роботи. Участь у польсько-українському проекті зробила наше село кращим, перспективнішим. Діти мають можливість здобувати дошкільну освіту, а на сьогоднішній день це дуже важливо.

Окремо хочу подякувати «Агенції розвитку Радехівщини» за те, що були з нами весь цей час, навчали, підтримували».

               Марія Іванівна Цюрись, директор Куликівського НВК: «Проект посприяв відкриттю дошкільної різновікової групи. Це була надзвичайно важлива подія для усіх людей тому, що дитсадок у селі не працював понад двадцять років. Наші діти є найдорожчим скарбом, надією та опорою у нашому житті. Розвивати, виховувати та підтримувати їх – це святий обов'язок сім’ї, садочка, школи і громадськості. Це добре розуміють наші спонсори, а також «Агенція розвитку Радехівщини». Їх підтримка – це свідчення не байдужого ставлення до проблеми дошкільної освіти у селі Куликів».

               Любов Антонівна Репетило, директор Середпільцівського НВК: «Тривалий час педагогічний колектив шукав вирішення проблеми надання освітніх послуг дітям дошкільного віку, адже в селі не було дитячого садка. Створення дитячої дошкільної групи не потребувало окремого приміщення, а лише косметичного ремонту класних кімнат. Для якісного надання освітніх послуг вихователі пройшли курси, брали участь у тренінгах, семінарах з обміну досвідом роботи з дітьми різного віку. Залучення батьків і сільської громади сприяло ефективному вирішенню проблеми здобуття дошкільної освіти в с. Середпільці».

               Любов Василівна Горбай, директор Поздимирського НВК: «Проект став для нас рятівною соломинкою, адже село розташоване поблизу м. Червоноград, де працевлаштовано багато батьків наших маленьких односельчан, а залишати діточок вдома не у всіх є на кого. Проект об’єднав громаду села, став поштовхом до дії. Майже кожне обійстя долучилося до організації НВК, дружно працювали по облаштуванню ігрового та спортивного майданчиків, оздобленню кімнат.

               У вересні відкрився НВК з різновіковою групою. На цей період у групу прийняли 32 дитини.Ця подія для батьків була дуже радісною. Діти – це є наша надія, наше майбутнє, цвіт української нації. Нашим обов’язком є підтримувати їх та розвивати. Грантодавці добре розуміють це та підтримали нас».

               Ганна Іванівна Романюк, директор Кривецького НВК: «Закон України «Про дошкільну освіту» зобов’язує охопити обов’язковою дошкільною освітою всіх п’ятирічок. У 2014/2015 навчальному році функціонував Кривецький навчально-виховний комплекс з групою короткотривалого перебування дітей віком 4-5 років, яку відвідувало у І семестрі 12 дітей, у ІІ - 19 дітей. Ігрову кімнату обладнано сучасними меблями і іграшками. Діти з цікавістю відвідували заняття. Вихователь сформувала навички дітей до письма, лічби, малювання, ліплення. Вихованці НВК на свята виступали з концертними програмами. Діти 5 річного віку підготовлені до навчання в школі».

               Лідія Ярославівна Луцик, директор Сушнівського НВК: «Збудувати садочок в селі зараз малореально, але альтернатива є. Це створення дошкільних груп при діючих школах, тим більше, що потужності навчальних закладів району  це дозволяють, адже кількість школярів за останні роки зменшилася. Створення НВК дає можливість реалізувати право на дошкільну освіту кожній дитині навіть у найвіддаленішому селі.

               З 1 вересня 2013 року в нашому НВК відкрита дошкільна група короткотривалого перебування. Своїми силами батьки і працівники облаштували її побут. Шафки, лавочки, столи складали зі старих меблів. Все тільки для того, щоб діти якомога швидше могли відвідувати дошкільну групу. Адже дитячий садок в нашому селі припинив існування ще за часів колгоспу. Та завдяки участі в польському проекті невдовзі вигляд дошкільної групи змінився докорінно. Було встановлено нову підлогу. Старі меблі повністю замінили на нові. Крім цього було придбано канцтовари, іграшки для дітей, магнітну дошку, килим на підлогу. Батьки і діти дуже задоволені».

               Завершується останній етап проекту в липні 2015 року приємною подією: завдяки раціональному використанню коштів проекту, усі шість НВК району отримали комп’ютерну та оргтехніку (6 ноутбуків з колонками, 2 мультимедійні проектори з переносними екранами, 5 телевізорів, 2 синтезатори, один принтер) для навчальної і методичної роботи дошкільних підрозділів.

               Дошкільнята району вдячні усім реалізаторам проекту, зокрема Центру освітніх ініціатив, Агенції розвитку Радехівщини, відділу освіти, адже дитсадок в селі – нагальна вимога сучасності.

 

Методист відділу освіти з дошкільного виховання                      Леся Кутенська 

 
Категорія: Освіта | Переглядів: 1084 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Статистика

online всьго: 1
гостей: 1
користувачів: 0

Сьогодні нас відвідали:

Форма входу

Календар
«  червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Нове на сайті

Останні коментарі

Трагедія на параді 1984 року в Радехові
marta
Призначено керівника відділу освіти Радехівської РДА
admin
Дорога до пекла викладена добрими намірами або як нам позбутися «партайгеносів»

Дорога до пекла викладена добрими намірами або як нам позбутися «партайгеносів»

РАДЕХІВЧАНИ У НІМЕЧЧИНІ

АКТ вандалізму, звичайна крадіжка чи спланована акція!!!
admin
XVII МАЛІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ в БИШЕВІ

РАДЕХІВЧАНИ У НІМЕЧЧИНІ

Передбачено проведення капітального ремонту дороги Львів–Радехів–Луцьк

Передбачено проведення капітального ремонту дороги Львів–Радехів–Луцьк

Останнє на форумі
admin
Коли ж таки вірветься терпець???
admin
Інформація на сайті!
Bogun
весела агітація
LeXon
дороги
admin
екологія
admin
Політичні анекдоти
admin
Інтелект-сезон 2009-2010!
admin
Місцеві назви. Чому так?
banzaj
Чемпіонат Радехівського району

Друзі сайту

Корисні посилання
Громадський Спротив України


Banzaj © 2024Сайт управляється системою uCoz